Ondt i nakken er den hyppigste årsag til sygefravær

Ondt i nakken er en yderst almindelig tilstand. I løbet af et år oplever 30-50 procent af den voksne danske befolkning nakkesmerter. Det gør samtidig nakkesmerter til den hyppigste årsag til sygefravær i Danmark. 

I langt de fleste tilfælde skyldes ondt i nakken spændinger i muskulaturen efter arbejde eller stress. Musklerne i nakkeområdet vil blive ømme og stive, og det vil ofte give hovedpine. 

Hvis du vil læse mere om emnet, kan du her på siden blive klogere på symptomer, behandling og træning af nakkesmerter. 

Hvad kendetegner ondt i nakken?

Ondt i nakken kaldes også for nakkemyalgi og er smerter i nakken, hvor der ikke findes andre årsager end spændte muskler, som gør ondt. 

Men det kan være svært at fastslå, hvorfor smerterne opstår, da det er et kompliceret området, som kan have forbindelse til både diskusprolaps, piskesmæld, hold i nakken og meget andet. 

Men hvis der blot er tale om ondt i nakken, er symptomerne smerter i nakkeområdet samt øm og stiv muskulatur. Samtidig er det også ganske almindeligt med hovedpine. 

Hvis du oplever smerter, der stråler ud til fingrene, kan der være tale om påvirkning af nerverødder. Dette ses eksempelvis ved diskusprolaps. Her er det vigtigt at opsøge læge. 

Hvorfor får du ondt i nakken?

Smerterne stammer fra muskulaturen i nakken. Det er yderst almindeligt, at vi mennesker spænder og strammer musklerne i nakken og hæver skuldrene ved psykisk belastning eller dårlige arbejdsstillinger. 

Stress og almindelig belastning i dagligdagen kan også nemt sætte sig i nakken. 

Hvis musklerne ofte er spændte, vil det efter noget tid føre til irritation af musklerne, som gør, at de bliver stive og ømme. Det er ikke ligeså let at se sammenhængen mellem nakkesmerter og overbelastning, som det eksempelvis er ved stive ben efter en lang løbetur. 

Hvordan behandles ondt i nakken?

Der findes ingen hurtig eller effektiv behandling for nakkesmerter. Men ved at kortlægge årsagen til problemet og bearbejde dette, kan mange relativt hurtigt komme nakkesmerterne til livs. 

I mange tilfælde kan behandling i form af fysioterapi og akupunktur have en positiv virkning. Med osteopatisk behandling kigger man på, om alle systemer fungerer indbyrdes og hver for sig, så du kan undgå mekanisk belastning af nakken. 

Dette vil give kroppen optimale forudsætninger for selv at hele. En osteopat vil hjælpe med at stimulere, regulere og genoprette systemerne, der indgår i den proces. 

Hvad kan du selv gøre?

For mange personer, som oplever vedvarende nakkesmerter, kan det virke lindrende at justere eller ændre den daglige og ofte uhensigtsmæssige arbejdsstilling. 

Derudover er det en god idé at dyrke motion. Konditionstræning bliver kun anbefalet kortvarigt, hvorimod styrketræning i højere grad lindrer effektivt. Det kunne eksempelvis være et træningsprogram, der er udviklet af en osteopat.