Kan familien stå for at vælge forsvarer til en retssag?

I Danmark har man ret til at vælge sin egen forsvarer. Selvom man har fået en beskikket forsvarer, har man derfor ikke pligt til at lade ham eller hende føre sin sag.

Hvis man er fængslet, er det dog ikke sikkert, at det er netop at have kontakt med en advokat. Derfor kan man overlade det til sin familie at vælge en ny forsvarer.

Det er dog ikke noget, som familien blot kan gøre. Det kræver nemlig, at du har givet din accept til, at din familie kan stå for at finde en forsvarer, der kan stå for din sag.

Du kan give en fuldmagt

Hvis du er villig til at overlade det hele til din familie, er der mulighed for dette. Inden du kan gøre dette, er du dog nødt til at lave en fuldmagt, der giver dem tilladelse til det.

I denne fuldmagt er det vigtigt, at det fremgår, at du giver accept til, at din familie, dine forældre eller en bestemt person kan vælge din forsvarer.

Hvis det ikke er angivet, hvem der får fuldmagten, vil den ikke kunne bruges. Derfor er det vigtigt, at man sikrer, at den er blevet lavet korrekt, så det ikke volder problemer.

Du kan selv vælge forsvareren

Vil du gerne vælge din forsvarer selv, er der naturligvis også rig mulighed for dette. Det er dog – som sagt – ikke altid nemt at gøre, hvis du sidder fængslet.

Du kan derfor sikre et brev til din familie eller partner, hvori du angiver, at en given advokat skal være din forsvarer i din sag. Det kan f.eks. være Forsvareren.dk.

Herefter kan din familie eller partner stå for at rette henvendelse til den advokat, du har valgt at bruge. Når dette er gjort, vil advokaten stå for resten i forbindelse med skift af forsvarer og deslige.

Der er frit advokatvalg

I og med, at der er frit advokatvalg i Danmark, er det op til dig selv at beslutte, hvem der skal stå for din sag. Dog kræver det, at den pågældende advokat er villig til at tage sagen.

Hertil er det også et krav, at advokaten har tid til at tage sagen med det samme. Hvis dit valg af advokat medfører, at retssagen skal udsættes, kan dommeren afvise det.

I mange tilfælde er det dog ikke noget, der skaber problemer. Derfor vil det sjældent være problematisk at skifte din beskikkede forsvarer ud.